Ποιος χρειάζεται οξυγονοθεραπεία;

Το οξυγόνο (O2) είναι βασικό συστατικό για την ζωή. Ο αέρας που αναπνέουμε περιέχει 21% οξυγόνο και με την εισπνοή διαχέεται απο τις κυψελίδες στο αίμα μέσω του οποίου ταξιδεύει στους ιστούς και στα όργανα.

Κάποιες φορές κάποιες ιατρικές καταστάσεις αποτρέπουν μέρος του οξυγόνου να πηγαίνει στο αίμα μειώνοντας αυτό που αποκαλέιται οξυμετρία (SaO2)

Η χαμηλή Sa02 μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχας, έλλειψη ενέργειας και προβλήματα συγκέντρωσης. Τότε η προσθήκη οξυγόνου μέσω της οξυγονοθεραπείας είναι σημαντική για την αύξηση του Sa02, δηλαδή του επιπέδου οξυγόνου στο αίμα.

Χρόνια ΒρογχίτιδαΗ χρόνια βρογχίτιδα ορίζεται σαν έναν παραγωγικό βήχα που κρατά από τρεις εβδομάδες έως δύο χρόνια. Οι περισσότεροι ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Εμφύσημα

Το εμφύσημα είναι μία μορφή χρόνιας πάθησης των πνευμόνων. Εκδηλώνεται όταν καταστρέφεται η ελαστικότητα των αερόσακων (κυψελίδων) στους πνεύμονες. Έτσι οι αεραγωγοί στενεύουν, αφού η υποστήριξή τους είναι μικρότερη. 

Καρδιακές παθήσειςΟι καρδιακές παθήσεις μπορούν να διακόψουν την ικανότητα της καρδιάς να αντλήσει το αίμα απο και προς τους πνεύμονες δημιουργώντας έλλειψη οξυγόνου στο αίμα.
 


Tι είναι η Θεραπεία με Οξυγόνo;

Η οξυγονοθεραπεία είναι η συνεχής παροχή ιατρικού οξυγόνου μέσω ρινικής διάταξης ή μάσκας. Η οξυγονοθεραπεία συνταγογραφείται για να αυξήσει το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα. Το οξυγόνο είναι ένα φάρμακο και πρέπει να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως ο γιατρός έχει ορίσει. Δεν είναι εθιστικό και χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής.

Το οξυγόνο είναι ένα διαυγές, άοσμο, μη εύφλεκτο αέριο. Ωστόσο, υποστηρίζει την καύση (φωτιά) και ως εκ τούτου θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες ασφαλείας οξυγονοθεραπείας που παρέχονται από τους επαγγελματίες υγείας της youmed.

Γιατί συνταγογραφείται η οξυγονοθεραπεία;

Ειδικές μετρήσεις χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του επιπέδου του οξυγόνου στο αίμα σας. Συμπληρωματικό οξυγόνο χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να αυξήθουν τα επίπεδα του οξυγόνου σε φυσιολογικές τιμές. Μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη από την οξυγονοθεραπεία στην μείωση της πίεσης, στην βελτίωση της αντοχής στην άσκηση και στην ποιότητα ζωής. Η οξυγονοθεραπεία παρέχει αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη αντιμετώπιση της υποξαιμίας σε ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).  


Οφέλη οξυγονοθεραπείας

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η συνεχής χρήση οξυγόνου:

  • Απαλλάσσει από χρόνιες και ολονύχτιες υποξαιμίες
  • Μειώνει τον αυξημένο αιματοκρίτη
  • Μειώνει την πνευμονική αγγειακή πίεση
  • Βελτιώνει την αντοχή στην άσκηση
  • Βελτιώνει την ποιότητα της ζωής και τη λειτουργία του εγκεφάλου
  • Μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της πνευμονικής υπέρτασης
  • Βελτιώνει το προσδόκιμο επιβίωσης

Σημείωση: Όλες οι ιατρικές και θεραπευτικές πληροφορίες και συμβουλές που περιέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι κατ' ανάγκη γενικής φύσεως και μπορεί να μην είναι κατάλληλες για την κατάστασή σας. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο μετά από ιατρική διάγνωση.